Udbudsrunde baner vej for nyt bofællesskab med bæredygtighed i fokus

I går blev en udbudsrunde sat i gang fra Odder Kommune, hvor firmaer kan byde ind på at stå for opførelsen af bæredygtige boliger. Ét af projekterne er Bofællesskabet Bendixminde, der ifølge medstifter Jens Bruun allerede nu har mødt stor interesse fra både mulige beboere, og firmaer med kompetence til at føre visionerne ud i virkeligheden.

Af Mads Ingemann Abbes

Det er er denne ejendom, og disse omgivelser, der skal danne rammerne for boligområdet Bendixminde
Foto: Bofællesskabet-Bendixminde

Dén udbudsrunde, som Odder Kommune satte i gang i går, kan være startskuddet til et omfattende bæredygtigt projekt, i form af et stort bofællesskab inspireret af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Idéen om et bæredygtigt bofællesskab i Odder har været på tegnebrættet siden starten af 2019, og stifterne har løbende været i dialog med Odder Kommune, der ifølge medstifter Jens Bruun har været meget positivt stemt overfor projektet:

”Vi fik en rigtig god og solid dialog med Odder Kommune om, hvad vi gerne ville, og spurgte dem til råds. Der må jeg sige, at der oplevede vi Odder Kommune som enormt samarbejdsvillige og positivt indstillede overfor bæredygtighed”

Stigende tendens til alternative boformer
Odder Kommunes opbakning til det bæredygtige bofællesskab, taler ind i en større tendens i det danske samfund – nemlig at flere og flere vælger alternative boformer. Ifølge Danmarks Statistik er der sket en stigning på 44% fra 2008 til 2018, af familier, der bor på samme adresse. Der er her tale om en mere klassisk form for bofællesskab sammenlignet med Bendixminde-projektet, hvor der vil være mange forskellige boliger, og fælleshuse man kan samles i. 

Bæredygtighed på alle led og kanter
Visionerne for Bofællesskabet Bendixminde er klare: bæredygtighed i både det sociale, i økonomien og for miljøet. Dette vil de opnå blandt andet ved at dele. Der er planer om både at lave fælles væksthuse med grøntsager, et værksted med deleværktøj, delebiler og fællesspisning.

At dele handler for Jens Bruun ikke udelukkende om det praktiske element. Han har sammen med de andre stiftere besøgt andre bofællesskaber både i Danmark og Norge, og har her erfaret, at det er meget givende, både at dele sine synspunkter, men også at blive udfordret på dem: 

”En del af det, der går på tværs ved alle de bofællesskaber vi har talt med er, at blive udfordret på sine holdninger og værdier i bofællesskabet har stor gavn i forhold til at holde dig ”mentalt alert” igennem hele livet, og sikre, at du udvikler dig igennem hele livet”

Stor interesse for projektet
De firmaer, der ender med at byde på ejendommen, skal arbejde tæt sammen med Bofællesskabet Bendixminde, og dette samarbejde ser man hos stifterne frem til med positivt sind. Jens Bruun fortæller, at der allerede er vist interesse for projektet fra flere firmaer: 

”Vi er allerede blevet kontaktet af nogle både meget dygtige og kompetente firmaer, der synes, at det er et spændende projekt. Så vi er helt rolige i maven på, at det bliver nogle som er dygtige, og også nogle, der har viljen og erfaringen”

Også hos mulige beboere i fællesskabet, har der været stor opbakning for projektet. Dette kommer til udtryk ved, at der til informationsmødet var over 100, der tunede ind – både fysisk og online, at der snart er 400, der har tilmeldt sig nyhedsbrevet og lige så mange følger med på Facebook. Bofællesskabet kan også være med til at få nye beboere til Odder, det er nemlig ikke kun Odderboere, der følger med i projektet. Faktisk ser det ud til, at der er lille overvægt udefra.