Kondomer i den ene lomme, bolcher i den anden: Natteravnene passer på Odders unge – også under corona

De gule jakker er ravnenes kendetegn i nattelivet. Foto: Natteravnene Odder

På trods af coronakrisen har den frivillige organisation Natteravnene Odder valgt fortsat at være tilstede i bybilledet hver fredag aften. Men nu har deres arbejdsrolle ændret sig. Dette er ikke tilfældet i nabokommunen Aarhus, hvor de stadig holder pause.

Af Nina Schaumann

Når man begiver sig ud i nattelivet i Odder Kommune, kan man støde ind i de gule jakker, som Natteravnene kan genkendes på. Deres rolle er ikke blot at se smarte ud, men de er derimod en gruppe af frivillige borger, som har til formål at beskytte samt hjælpe børn og unge med at føle sig trygge.

Afdelingen i Odder Kommune startede tilbage i 2016, hvor der havde været en række problemer med unge, der, ifølge en gruppe borgere, ‘lige var friske nok’, og de ønskede at gøre noget ved problemet. Her opfordrede kommunen de lokale forældre til at komme til et informationsmøde om Natteravnene, som på det tidspunkt var tiltænkt som en underafdeling i Horsens-området. Her mødte i alt tre forældre op, som endte med at gå sammen og starte ‘Natteravnene Odder’, der i dag tæller 24 medlemmer.

Corona ændrer på arbejdsopgaverne
Da corona lukkede landet ned i foråret, valgte ‘ravnene’ i Odder Kommune også at holde en pause i to måneder. I forbindelse med genåbningen d. 11. maj kom de igen frem i nattebilledet. Anderledes står det til i Aarhus, hvor de lokale ravne stadig holder en pause indtil restauranterne og barerne igen må holde længere åbent.

Lotte Rydahl, frivillig i organisationen siden 2016 og desuden bestyrelsesmedlem fra 2020, fortæller, at ravnene har ændret en del på deres arbejdsopgaver på grund af corona, blandt andet er de nu ude tidligere på aften.

“Nu render vi for eksempel rundt med håndsprit og tager en del forholdsregler. Derudover plejede vi at være ude hver fredag fra kl. 22 til en 2-3 stykker om natten. Nu er vi ude kl. 19 og tager normalt hjem kl. 22, hvor byen alligevel er øde,” fortæller Lotte.

Hvis de unge selv ønsker det, så uddeler ravnene gerne håndsprit for tiden Foto: Natteravnene Odder

Derudover går de altid rundt med kondomer i den ene lomme og bolcher i den anden. Dette er noget, som de enten selv skal betale for eller finde sponsorer til. Lotte Rydahl fortæller, at ravnene i Odder har en række lokale sponsorer, som støtter dem. Derudover er der ifølge hende blevet skåret markant ned på kondombudgettet under corona, da det først er senere på natten, de unge normalt skal bruge dem.

I Lotte Rydahls optik er der et generelt et alkoholproblem blandt de unge i kommunen, og Natteravnene ønsker, blandt andre ting, at hjælpe de unge, når uheldet er ude, og de har drukket for meget.

“Det er faktisk ret skræmmende, vi taler om børn ned til en 13-14 år, som er rent ud sagt stang-bacardi. Nogen af dem drikker rigtig tidligt, og de drikker alt, alt for meget,” siger Lotte Rydahl.

Derudover oplever de også unge, som enten frivilligt eller ufrivilligt får indtaget stoffer, og dermed får det rigtig skidt og enkelte gange skal sendes på hospitalet.

Samarbejde med politiet
Lotte Rydahl afviser, at de er der som en erstatning for politiet.

“Vi er der ikke for at varetage politiets rolle, og ravnenes opgave er at skabe en dialog med de unge, hvor politiet skal være lovens lange arm og kører efter et regelsæt,” siger hun.

Dette bakker Jakob Christiansen, pressemedarbejder for Østjyllands politi, op om:

“Vores arbejdsopgaver er meget forskellige, og ravnene kan eller skal ikke udføre politiopgaver. Men det er da positivt, at de vil være med til at skabe tryghed for de unge i kommunen”.

Giver et positivt indtryk
Ifølge Lotte Rydahl oplever de kun positiv respons fra de unge, så snart de ellers ved, hvad de er der for.

Kommunens SSP-koordinator, Kristian Kilt, som har et tæt samarbejde med Natteravnene, har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men skriver i en sms:

“Vi har kun godt at sige om Natteravnene og er glade for samarbejdet med dem. Det er dejligt, når borgerne engagerer sig i lokalsamfundet.”

Organisations ønske er på sigt at have nok frivillige til både at kunne tage ud fredag og lørdag hver weekend, og på den måde kunne hjælpe de unge endnu mere. Lige nu er dette dog ikke aktuelt på grund af coronarestriktionerne.