Ligestillingen halter i Odder Kommune: Otte ud af ti chefer er mænd

Odder Kommune halter bagefter landsgennemsnittet, når det kommer til kvinder på chefposter. Alligevel har kommunen ikke en ligestillingspolitik. I byrådet er der uenighed om, hvordan ligestillingsproblemerne tackles, og om hvorvidt kommunen overhovedet har problemer med ligestilling.

Det er ikke kun på chefposter at kvinder er i mindretal, i byrådet er 13 ud af 19 medlemmer mænd. Foto: Odder Kommune

Af Nanna Niemann

Der er ikke meget fremgang på ligestillings området i Odder kommune. Når det kommer til chefstillinger i kommunen, er kvinder markant underrepræsenteret. Kvinder udgør 23 procent af chefposterne, på trods af at der er 77 procent kvindelige ansatte i kommunen. Blandt topchefer er der dobbelt så mange mænd som kvinder. Dette fremgår af den seneste ligestillingsredegørelse fra Odder Kommune. Men på trods af en tilbagevendende diskussion om ligestilling i byrådet, har kommunen ikke en politik på området

Uenighed i byrådet
Det er ikke kun i offentlige chefstillinger, at mænd indtager en klar førsteplads i Odder kommune. I byrådet er 13 ud af 19 byrådsmedlemmer mænd, og på det seneste byrådsmøde, d. 31 august 2020, blev en ligestillingsrapport startskuddet på debatten om kommunens ligestillingsindsats. Byrådsmedlem Marianne Hundebøll udtalte følgende:

”Hvis du er mand og ansat i et kvindefag, er sandsynligheden for at blive leder temmelig stor, men hvorfor er det ikke kvinder, der bliver ledere? Jeg synes helt klart, vi har en indsats her i kommunen. Lad os kigge på de kvinder, vi har, er der nogle af dem, der kunne blive gode ledere.”

Viceborgmester, Lone Jakobi, bakker op om Marianne Hundebøll og understregede også et behov for at undersøge, om der er systematiske lønforskelle mellem kvinder og mænd i kommunen.

Men det var ikke alle på byrådsmødet, der var er enige i, at Odder har et ligestillingsproblem.

”I min verden lever vi i ligestilling. Der er forskel på mænd og kvinder og deres måde at tænke på. Manden er lidt mere hård i det, og kvinden er lidt mere ”moragtig” i det. Sådan er det jo bare!” Udtalte byrådsmedlem Hans Hammann.

En udtalelse der udløste protester fra flere af de tilstedeværende ”Sådan en kommentar som du kommer med, handler om uvidenhed. Som byrådsmedlem er man forpligtet til at sætte sig ind i det her emne og læse ligestillingsrapporterne, især hvis man vælger at rejse sig op og sige, at vi har et ligestillet samfund”, svarede byrådsmedlem Ditte Maria Thejsen.

Ligestillingsproblemer, men ingen ligestillingspolitik
Hvert tredje år skal alle kommuner udarbejde en ligestillingsredegørelse. Ifølge ligestillingsloven har alle kommunale institutioner et ansvar for at arbejde for ligestilling for at undgå diskriminering og forskelsbehandling. Så hvad gør Odder Kommune for at fremme ligestillingen?

Borgmester Uffe Jensen er ikke sikker på om kommunen har en ligestillingspolitik. Til spørgsmålet om hvorvidt en sådan politik eksisterer, svarer han:

”Vi har i hvert fald en politik på mange områder, jeg tror også at vi har en på ligestillingsområdet?”

Uffe Jensen fra Venstre har været borgmester i Odder siden 2014. Foto: Odder Kommune

Men Odder Kommune har ingen ligestillingspolitik.

Uffe Jensen mener, at manglen på ligestillingspolitikken skyldes, at der ikke har været et politisk ønske om at få en politik på området, men han understreger, at det er noget, han vil overveje.

”Det er noget vi er opmærksomme på, men jeg vil ikke være helt afvisende for, at vi måske burde have en ligestillingspolitik”

Om der kommer nogle konkrete tiltag i den nærmere fremtid, kan Uffe Jensen ikke love. Dog fortæller han, at der er planer om at tage resultaterne fra rapporten op til et dialogmøde.

”Der sker ikke en skid”
Over telefonen forklarer Hans Hammann, at han mente udtalelsen til byrådsmødet som et kompliment til kvinderne. Han er ikke meget for en ligestillingspolitik og mener ikke, at det er et demokratisk problem, at der er færre kvinder i chefstillinger i Odder Kommune.

”I Odder Kommune ansætter vi sådan set bare de bedst kvalificerede”, fortæller Hans Hammann.

Tilbage på byrådsmødet var utilfredsheden omkring ligestilling i Odder Kommune til at tage og føle på. Her var optimismen for fremtiden svær at spore.

”Det er 50 år siden rødstrømperne kom på gaderne, og det er så fjerde eller femte gang, at jeg kigger på den her redegørelse. Og det er ikke blevet mindre pinligt. Vi har snakket om, at vi skal have en ligestillingspolitik, og det vil jeg blive ved med at sige, men der sker ikke en skid,” Udtaler Marianne Hundebøll.