Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver tilladelse til byggeaffald i skovvej

Miljø- og Fødevareklagenævnet har efter en toårig lang klagesag besluttet at ophæve den tilladelse, Odder Kommune gav til en skovejer om at udlægge byggeaffald til en skovvej. Klagen blev indgivet af Danmarks Naturfredningsforening Odder, der er tilfredse med nævnets afgørelse.

Billedet blev taget i 2017, hvor Danmarks Naturfredningsforening Odder indsendte en klage over udlægningen af blandt andet tagplader til en skovvej. Foto: Ib Salomon

Af Mads Ingemann Abbes

I september 2017 faldt en borger over 20 kubikmeter byggeaffald i skoven ved Oudrupgård. Herefter tog han kontakt til Danmarks Naturfredningsforening Odder (DN Odder), der kort efter tog ud for at se nærmere på forholdene. Ib Salomon, formand for DN Odder, fortæller om deres opdagelse:

”Jeg tog derud et par dage efter, og blev lidt overrasket, fordi vi jo før har set affald på skovveje, men det her var altså i en anden liga. Problemet var her, at når man kiggede efter, så var der alt muligt bras imellem. Der var rigtig mange tagplader, og så var der en klokke, der ringede hos os, og sagde ’tagplader er lig med asbest, og asbest må man i hvert fald ikke sprede ud’.”

Miljø- og Fødevareklagenævnet træffer afgørelse i klagesag
DN Odder anmeldte efterfølgende sagen til kommunen, der d. 5. september 2018 traf en beslutning om at tillade placeringen af byggeaffaldet, da det ifølge skovejeren skulle benyttes til at anlægge en skovvej. Odder Kommune forklarer, hvad der lå til grund for tilladelsen:

”Det var Odder Kommunes vurdering, at det anvendte bygge- og anlægsaffald i den pågældende sag ikke var omfattet af restproduktbekendtgørelsen, og at der derfor skulle en tilladelse til for at kunne anvende dette som vejfyld. Tilladelsen blev meddelt efter miljøbeskyttelsesloven. Det blev dokumenteret af bygherres rådgiver, at det anvendte byggeaffald (eternitplader) ikke indeholdt asbest.”

DN Odder var imidlertid ikke tilfredse med kommunens afgørelse, om at give tilladelse til udlægningen af tagplader i skovvejen, og valgte derfor at indgive en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det er i denne klagesag, der efter over to års behandlingstid, er truffet en afgørelse. Afgørelsen er overvejende til DN Odders fordel. Nævnet har nemlig besluttet at ophæve den tilladelse, som Odder Kommune gav i 2018. Denne afgørelse spreder glæde hos Ib Salomon og hos resten af DN Odder:

”Dét som vi nu kan se i afgørelsen er, at kommunen heller ikke har grebet det rigtigt an, fordi der kommer affald fra mange kilder. Klagenævnet udtalte også efter to år, at det ikke var korrekt, det kommunen gjorde. De skulle have taget langt flere prøver.
Vi har meget få klagesager. Vi har haft to på tre år, så vi er selvfølgelig tilfredse med, at den falder stort set ud til vores fordel. Altså fornemmelsen af, at der var rimelighed i vores klage. Jeg blev rigtig glad, da jeg læste afgørelsen”.

Odder Kommune siger om Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse:

”Odder Kommune tager afgørelsen fra Miljø- og fødevareklagenævnet til efterretning, og vil tage sagen op til fornyet behandling i henhold til afgørelsens konklusion og anvisninger.”

Er der tale om en generel problematik?
Om det er normal praksis, at skovejere selv anlægger skovveje med byggeaffald, kan Odder Kommune ikke svare på, da det ifølge dem, er de enkelte bygherrer, der beslutter, hvordan de vil etablere skovveje.

Sagen om byggeaffald i skoven er dog ikke den eneste af slagsen. For nyligt har DN Odder fået et tip om nyt byggemateriale i Åkjærskoven, som de igen har bedt Odder Kommune om at undersøge nærmere, hvilket der også netop i denne uge bliver set på:

”Odder Kommune har været i dialog med ejer af Åkjærskoven og vil føre et tilsyn med forholdet i denne uge. Herefter vil vi vurdere forholdet og afgøre, om der er tale om et ulovligt forhold.”