Odder forbereder sig på fremtidens klimaforandringer

Den 24. september tog Odder Kommune det første spadestik i kampen mod klimaforandringernes påvirkning af byen. En påvirkning, der i de senere år har vist sig som store oversvømmelser af midtbyen forårsaget af kraftige skybrud. Oversvømmelserne har især haft store konsekvenser for de beboere, der er bosat langs åen.

Af Emil Toudal Berg Rasmussen

Det danske vejr er under udvikling. I de senere år er skybrud blevet langt mere udbredte end de tidligere har været. De store vandmængder siler ned og fylder vandløb til randen. Det er et af de mange fænomener klimaforandringerne har taget med sig, og Odder bliver især påvirket af de øgede vandmængder, fordi Odder Å oftere løber over sine breder og oversvømmer ejendomme omkring åen.

Første skridt på vejen
Den 24. september rullede arbejdsmaskinerne ind i området øst for Rathlousdal i udkanten af Odder. Her begynder de nu arbejdet på en 180 meter lang jordvold, der i tilfælde af massive skybrud skal tilbageholde vandmængderne, der kommer fossende fra områderne omkring Odder. Hele ideen er at sørge for, at åen ikke løber over sine breder og dermed mindske risikoen for oversvømmelser længere inde i byen.

”Vi oplever oversvømmelserne som et tiltagende problem, derfor vil vi stoppe vandmængderne, inden de rammer byen. Med den nye dæmning forventer vi, at kunne holde rigtig meget vand tilbage udenfor byen. Det er et meget stort skridt på vejen”, siger Elvind Hansen næstformand for Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune.

Dæmningen gør, at et område på cirka 3,2 hektar udenfor Odder vil blive oversvømmet ved kraftige skybrud, i stedet for at vandet løber videre ind i byen. Det vil komme til gavn for husejerne, der bor langs med åen længere inde i byen. De kan nu se frem til langt lavere vandstand i åen ved kraftigt regnvejr. Dæmningen bliver cirka 2,3 meter høj og skal sammenlagt kunne tilbageholde cirka 32.000 kubikmeter vand.

Her ses opførslen af dæmningen, der forhåbentlig skal stoppe fremtidens vandmængder fra at løbe ind i byen. Foto: Emil T. B. Rasmussen

Et tiltagende problem
Byen har i løbet af de seneste år oplevet flere store oversvømmelser, som har medført stor materiel skade på de ejendomme, der ligger ned til åen. Senest i august 2018 kunne åen ikke rumme de store vandmængder og løb igen over sine breder.

”Vi har boet her i huset i 25 år, og vi har før set oversvømmelser af åen, men aldrig nogen der har været så voldsomme som de to i 2016 og 2018”, siger Frank Stjerne Martinussen, der er husejer ved Odder Å.

Han fik lige akkurat sat sandsække op, inden åen nåede at stige helt op til huset, og fik dermed tæmmet vandmængderne i første omgang. Dog fik en prop i kloarken, forårsaget af de store vandmængder, kloakvand til at løbe ind i huset og lave skader på gulve, vægge og køkken. Frank Stjerne Martinussen og hans familie er langt fra de eneste, der har oplevet store skader. Flere husejere i området har flere gange været plaget af vandskader og har måttet genopbygge deres stueetager, fordi vandmængderne gentagne gange har trængt ind i stuerne.

Frank Stjerne Martinussen på fortovet foran sit hus under oversvømmelsen i august 2018. Foto: Helle Martinussen

En lang proces
Allerede tilbage i 2014 udarbejdede kommunen en klimatilpasningsplan, der tydeligt understregede den øgede risiko for oversvømmelse af bymidten. Dog har kommunen først for nylig, seks år senere, påbegyndt arbejdet på en fysisk foranstaltning, der skal beskytte Odder mod de ødelæggende vandmængder.

”Det tager jo tid, for det er blevet en omstændig proces. Man skal have tjekket alt op, have undersøgt om man må grave, få biologer til at analysere området og samtidig blive enig med den private lodsejer, der ejer området”, siger Elvin Hansen. 

Elvin Hansen mener, at kommunen er skredet ind og samtidig har taget initiativ mod oversvømmelserne i god nok tid. Kommunen indrømmer dog i en nyhedsopdatering på deres hjemmeside, at en foranstaltning som dæmningen kunne have bremset oversvømmelsen tilbage i 2018.