Odder Kommune har landets tredje laveste kulturbudget – borgerne er kultursultne

Kulturbudgettet i Odder Kommune er landets tredje laveste målt pr. indbygger. Men selvom kommunen ikke giver mange penge til kultur, findes der mange kulturorganisationer, der brænder for at give borgerne en kulturel indsprøjtning.

Af Emma Astrup

Der er stor forskel på, hvor meget landets kommuner bruger på kultur. Helsingør er den kommune i landet med det største kulturbudget på hele 1620 kroner pr. indbygger. I den anden ende af skalaen finder vi Hedensted Kommune med et kulturbudget på 506 kroner pr. indbygger. Med kun 566 kroner til kultur pr. indbygger placerer det Odder Kommune som tredjesidst.

Af figuren ses en sammenligning mellem Odder Kommune og gennemsnittet af landets kommuners kulturbudgetter.

Data fra Danmarks Statistik.

I gennemsnit bruger landets kommuner 42 procent mere på kultur pr. indbygger end Odder Kommune. Alligevel summer kommunen af kulturtiltag.

Lokal kulturforening vil vise, hvordan kultur skaber fællesskab og værdi
Odder Kommune prioriterer kultur alt for lidt ifølge Christian Schrøder, der er formand for Odder Little Culture Club. Organisationen blev oprettet i 2017, da stifterne så et behov for mere kultur i byen.

”Man kunne ikke gå i byen i Odder. Man kunne ingenting. Der var intet kulturliv for ganske få år siden,” fortæller Christian Schrøder.

Odder Little Culture Club er en frivillig organisation, der arrangerer kulturoplevelser med forskellige kunstnere og forsøger at ramme mange forskellige målgrupper. Odder Little Culture Club vil vise, hvordan kulturelle arrangementer kan skabe fællesskab og værdi blandt borgerne. De har ifølge Christian Schrøder oplevet stor opbakning:

”Folk bakker op om det. De er kultursultne.”

Udover at være formand for Odder Little Culture Club er Christian Schrøder både kunstnerisk leder af Teaterværkstedet Madam Bach samt direktør i kulturelt Videncenter for børn. I kraft af hans tre titler, er Christian Schrøder meget aktiv og engageret i kulturlivet. Om Odder Kommune siger han:

”Alt kan lade sig gøre her i en lille kommune. Der er ikke langt fra tanke til handling.”

Christian Schrøder opfordrer kommunen til at lytte til de lokale kunstnere. Der er rigeligt ressourcer i kommunen, det gælder bare om at bruge dem.

Billede fra en koncert d. 15. februar 2020 med Claus Hempler m. Band. Support Ginne Marker. Der var 200 gæster til arrangementet, der fandt sted i Kulturkøkkenet, VitaPark. Foto: Peter Klode

Der skal være et bredt, tilgængeligt og aktivt kulturliv
Ifølge næstformand i børne-, uddannelses- og kulturudvalget, Ditte-Marie Thejsen, er kultur ikke blevet prioriteret højt nok i Odder Kommune gennem flere år. Hun peger på, at en af årsagerne til, at der er blevet prioriteret, som der er, er fordi der ligger nogle større byer i området, som har en række kulturtilbud, som borgerne i Odder Kommune benytter.

Ditte-Marie Thejsen mener, at kommunen lytter til kulturudbyderne. Dog fremhæver hun, at en tættere dialog og et tættere samarbejde mellem partnerne om, hvordan der skal prioriteres i kulturlivet, er at ønske, fordi kulturliv kan bidrage til medborgerskab og identitetsskabelse. Det er nødvendigt at støtte op om de kulturtilbud, der allerede eksisterer i byen, mener hun.

En positiv forandring for kulturlivet er på vej
Der er en forandring på vej for kulturlivet i Odder. Ditte-Marie Thejsen fortæller, at der arbejdes på at skabe mere miljø i bymidten i stedet for parkeringspladser. Her opstår et rum, hvor kulturlivet kan blomstre.

”Bymidten kan bruges som et forum for aktivkultur. Der er nogle spændende ting i gang,” fortæller Ditte-Marie Thejsen.

Kulturtilbuddene skal være åbne og tilgængelige, så de kommer ud i byrummet. Ditte-Marie Thejsen mener, at de er på vej i den rigtige retning.

”Vi bevæger os i retning af en positiv udvikling, hvis vi holder fast, handler og skaber de rigtige rammer og faciliteter,” siger hun.