Unge odderboere drikker mindre

Under coronanedlukningen af Danmark er der sket et fald i unges alkoholforbrug, og det er en positiv nyhed for Odder Kommune, der vil forsøge at bevare den positive udvikling, selvom det er imod alle odds.

Af August Sawman Nygaard

Unge danskeres alkoholforbrug ændrede sig drastisk i marts som et resultat af nedlukningen af Danmark, og samme effekt har fundet sted i Odder Kommune ifølge Line Andersen, der er en del af Ungeteamet i Odder Kommunes afdeling for Forebyggelse & Rusmidler.

”Det er en meget sandsynlig tese, at de unge også drikker mindre i Odder efter coronanedlukningen. Vi oplever helt klart et fald, fordi de unge ikke fortsætter festen, og derfor stopper tidligere og drikker mindre.”

Uge 40
Uge 40 er en landsdækkende kampagne, der hvert år sætter fokus på alkohol og misbrug. Kampagnen startede i 1990, og sundhedsstyrelsen har lige siden opfordret danskerne til at sætte deres forbrug ned. Noget tyder på, at kampagnen har haft en effekt, eftersom danskernes alkoholforbrug fra 1996 til 2012 er faldet med 25 procent. 

Forældrenes accept
Ifølge ungeprofilsundersøgelsen fra 2019 drikker de unge i Odder ellers mere end i resten af landet. Hele 97 procent af de unge mellem 15 og 30 må drikke for sine forældre, hvor det på landsplan kun er 90 procent. Derfor er det ifølge Line Andersen en vigtig opgave for Odder Kommune at klæde både børn og forældre på til den danske alkoholkultur.

Det var også en vigtig opgave under den landsdækkende Uge 40-kampagne, der sætter øget opmærksomhed på danskernes alkoholforbrug, og her gjorde afdelingen det tydeligt for borgerne i Odder, hvor man kan søge hjælp og støtte. Nemlig hos dem. Siden coronakrisens begyndelse har konsulenterne fra Forebyggelse & Rusmidler og SSP været synlige på gadeplan, og det har ført til en øget dialog mellem konsulenterne og de unge.

”Vi er på gaden for, at de unge kan få ansigt og navn på os. De føler sig trygge, når de ved, hvem vi er, og på den måde ved de også, hvor de skal gå hen, hvis de har brug for at komme i kontakt med os. Det har en stor forebyggende effekt”, siger Line Andersen.

Alkolinjens test
Som resultat af den øgede opmærksomhed på sundhed under lockdown tjekkede 10 gange så mange mennesker som normalt deres alkoholvaner med en test på Alkolinjen’s hjemmeside, og den effekt har de også kunnet mærke i Odder.

En midlertidig ændring
Ændringen i drukkulturen kan dog, trods det store arbejde, vise sig at være kortvarig, selvom konsulenterne fra Odder forsøger at skabe en forebyggende effekt. Professor Janne Tolstrup, der står bag en undersøgelse om unges alkoholforbrug under corona, frygter, at den positive udvikling blot er midlertidig. Undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed viste et positivt billede af de danske unges faldende alkoholforbrug. I undersøgelsen havde hver tredje unge imellem 15 til 20 år ikke drukket alkohol under nedlukningen, imens 60 procent havde drukket mindre alkohol end normalt.

”Ud fra det vi ved om menneskelig adfærd, så holder sådan et stop desværre ikke ved. Når dagligdagen vender tilbage, gør folks vaner det også.” sagde hun til Ritzau i forbindelse med undersøgelsens offentliggørelse.