Odder-borgmester erkender: Vi er en brik i spillet om Kattegatbroen

Uffe Jensen er borgmester i Odder Kommune, og en af de politiske fortalere for en bro over Kattegat. Foto: Odder.dk

Selvom Odder Kommunes borgmester, Uffe Jensen, mener, at en potentiel Kattegatforbindelse vil være en gevinst for et samlet Danmark, erkender han i samme ombæring også, at Odder Kommune reelt set ikke har noget at skulle have sagt.

Af Emil T. B. Rasmussen og Simon Kirkegård

En af tidens helt varme kartofler i Odder og omegn er den potentielle Kattegatforbindelse, der skal forene Jylland og Sjælland. Det er et emne, der længe har delt vandene hos odderboerne, men i virkeligheden har de lokale kræfter ikke særlig meget at skulle have sagt. Det erkender Odder Kommunes borgmester, Uffe Jensen, der til trods for sin erklærede støtte til projektet ikke har nogen reel indflydelse.

Ingen lokalpolitisk indflydelse

Der er ikke meget hjælp at hente hos Odder Kommune og deres politikere, og Uffe Jensen erkender, at de lokale faktisk ikke har ret meget at skulle have sagt.

”Jeg må jo være ærlig og sige, at Odder lidt er en brik i det politiske spil. Det her er en beslutning, der bliver truffet på Christiansborg, og det er en landspolitisk afgørelse. Der er et undersøgelsesarbejde om, hvad der er er den optimale løsning, og så skal landspolitikerne træffe en beslutning om, hvorvidt de skal gå videre og om det skal realiseres”, fortæller Uffe Jensen over telefonen.

Gidsel i et politisk spil

En af dem, der vil blive berørt af en eventuel Kattegatforbindelse, er Mads Varming, der til dagligt bor i Assedrup med sin familie. Da han flyttede til Odder Kommune for halvandet år siden, var det for slå sig ned i mere rolige omgivelser, men en eventuel motorvej til Kattegatforbindelsen vil muligvis ændre på det.

”Støjen vil komme til at berøre os. Og i realiteten bor vi faktisk i den bane, som de har anslået at motorvejen til broen vil gå. Vi ved selvfølgelig ikke, hvor tæt på den kommer, og på sin vis kunne den komme til at gå lige igennem Assedrup, men jeg tror nu ikke, at de køber en hel landsby for at fjerne den,” siger Mads Varming, mens peger ud på marken mod en lille forsamling af træer, der står for foden af to krydsende bakker.

Mads Varming viser, hvor det er, at en potentiel motorvej til Kattegatforbindelsen skal ligge. Foto: Simon Kirkegård

Selv har Mads boet på Ringgaden i Aarhus, og derfor er larmen ikke uvant for ham. Dog ærgrer det ham, at den nuværende og rolige landsbyidyl, som ham og familien aktivt søgte i Assedrup, kan risikere at blive taget til gidsel i et inferno af byggeri, trafik og larm.

Hvis Kattegatforbindelsen bliver en realitet kan der muligvis ende med at ligge en motorvej på denne mark i Assedrup. Foto: Simon Kirkegård

Spørger man borgmesteren i Odder Kommune, Uffe Jensen, ser han dog gode muligheder i en potentiel forbindelse, men erkender også, at der folk, som kommer til at blive ramt af motorvejens indtog.

”Det vil være en kæmpe gevinst for Odder og et enormt løft at få en Kattegatforbindelse, der binder det hele sammen. Hvis det ender med, at man får en afkørsel og et togstop, vil det være en kæmpe gevinst for Odder. Men jeg er med på, at det også giver ulemper for dem, som kommer til at mærke det, fordi det kommer tæt på, der hvor de bor”, fortæller borgmesteren, der mener at den forkortede rejsetid til både København og Aarhus, gør Odder til et attraktivt sted at bosætte sig.