Seje børn vil komme angsten til livs

Projektet Cool Kids er netop for fjerde gang opstartet i Odder. Initiativet skal være med til at forebygge angst- og depression for børn og unge i lokalområdet. Ifølge viceborgmester Lone Jakobi (S) så er tilbagemeldingen positiv.

Man vil tage hånd om børnene i Odder Kommune.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af Marcus Højgaard
I Odder Kommune har man i slutningen af september valgt at starte et nyt hold af familier, der skal deltage i projektet Cool Kids. Gennem samtaleterapi skal Cool Kids være med til at forebygge psykiske mén ved at give børnene nogle helt konkrete værktøjer.

Lone Jakobi, der er viceborgmester og formand for Børne- og Ungeudvalget, mener, at det forebyggende arbejde er alfa omega, når det omhandler børnenes videre færden.

”Det handler om, at vi bliver bedre i forebyggelsen af unge og børns velværd. Hvis vi arbejder med børnene tidligt fra start, kan vi komme rigtig meget i forkøbet. Det gør det også muligt, at vi kan støtte familierne meget mere intensiveret og dybdegående, end hvad tilfældet er nu”, siger hun.

Stigende landsdækkende tendens
Antallet af angst- og depressionsramte børn er fra 2006-2016 tredoblet, viser rapporten “Prævalens, incidens og aktivitet i sundhedsvæsenet”, der er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen.

Cool Kids er både med til at forebygge angsten, men også med til at arbejde med den. Det gør de ved at give børnene nogle helt konkrete værktøjer, de kan tage med sig videre. Ifølge Johanne Studnitz Jørgensen cand. pæd. psych. er de konkrete værktøjer også med til at kunne give det enkelte barn personlig udvikling.

”Man opfinder ikke den dybe tallerken, men helt simpelt så giver forløbet nogle værktøjer til, hvordan man kan arbejde med angsten. Fordi projektet er lavet til børn, foregår det også på barnets præmisser, og det gør det meget mere håndgribeligt.”

Den landsdækkende stigning har også gjort, at kommunerne er nødsaget til at påtage sig et ansvar i forhold til de familier, der er mest udsatte. Ifølge Lone Jakobi er der ingen tvivl om, at man skal tage den stigende tendens seriøst.

”Vi oplever en landsdækkende stigning i antallet af børn og unge, som rammes af angst, og det vidner jo bare om, at der er behov for at gøre en indsats. Udover det er vi som kommune også forpligtet til at kunne gøre en forskel for de børn og familier, der har udfordringer – vi har jo alle interesse i, at de får mulighed for at udfolde sig.”

Cool Kids giver positive tilbagemeldinger
Projektet har kørt siden 2018, og i Odder Kommune har man planer om at køre projektet videre, da man oplever positiv tilbagemelding.

Ifølge Lone Jakobi har kommunen heller ikke tænkt sig at justere på tilgangen, fordi der i kommunen hersker fælles konsensus omkring det positive billede af samtaleterapi. Udover det oplever kommunen også stor folkelig opbakning til projektet hos Odderboerne.

Ønsker man at komme i betragtning til forløbet, skal man sende en mail på kommunens hjemmeside, og der vil derefter blive taget stilling til, om man er egnet til at kunne deltage.