Odder Byråd: Kvindelige medlemmer står frem med oplevelser om sexisme

Fire kvindelige medlemmer står frem og fortæller om deres oplevelser med sexisme i Odder Byråd. De beretter om en kultur, hvor nedværdigende bemærkninger om køn og udseende er en del af byrådsarbejdet. De føler, at de mangler opbakning fra mændene i byrådet og stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor borgmesteren ikke har reageret tidligere.

Af Nanna Niemann

I Odder Byråd er 6 ud af 19 medlemmer kvinder. Fire af dem står nu frem med deres fortællinger om sexisme i byrådet.

Byrådsmedlem Ditte-Marie Thejsen (Ø) har oplevet sexisme i byrådet flere gange: 

”Efter et møde i byrådet sagde et medlem højt og tydeligt i andre byrådsmedlemmers påhør, at grunden til, at pressen var interesseret i at skrive om og tale med mig, er, fordi jeg er blond og har store bryster,” siger hun.

Byrådsmedlem Ditte-Marie Thejsen. Copyright: Niels Åge Skovbo. FOKUS FOTO

Ditte-Marie Thejsen forklarer, at kommentarerne ofte handler om hendes køn og udseende. Det gør hende utilpas i byrådsarbejdet.

”Jeg er kommet ind til et byrådsmøde, og lige før klokken ringer, siger en kollega: ’godt du kom ind, så har vi noget pænt at se på’. Dér følte jeg mig degraderet til mit udseende,” siger hun.

Ditte-Marie Thejsen har også et bud på, hvorfor det er svært at tiltrække kvinder til Odder Byråd:

”Én af grundene er den her kultur. Man skal være meget hårdhudet for at kunne være der. Det er trist, at det skal være sådan. Jeg tror, det skræmmer nogen væk fra lokalpolitikken,” siger hun. 

”Et byrådsmedlem sagde højt og tydeligt, at grunden til, at pressen var interesseret i at skrive om og tale med mig, er, fordi jeg er blond og har store bryster,”

Ditte-Marie Thejsen

Hun efterspørger, at flere mænd hjælper med at sige fra overfor sexismen i byrådet:

”Jeg savner især, at mændene i byrådet er allierede og siger fra. Kvinderne er lidt bedre til at komme over bagefter, anerkende det og sige, at: ‘det var godt nok over stregen’.”

Hun synes, at der har været en hård tone overfor kvinderne i de sidste byrådsperioder, så hård at hun tænker, det måske er derfor, at de kvindelige byrådsmedlemmer ikke har haft lyst til at genopstille til byrådet: 

“Vi har en masse, vi kan byde ind med, men hvis tonen ikke er i orden, er det svært at være en del af,” siger hun. 

“Kvinder kan ikke regne”

Som byrådsmedlem i Odder, har man ikke automatisk den samme autoritet som mændene. Byrådsmedlem Marianne Hundebøll (F) fortæller, at man som kvinde skal kæmpe for sin plads.

 ”Hvis vi har kvindelige formænd i et udvalg, er der nogen, der mener, at hun ikke skal have den plads, fordi hun er kvinde,” siger hun. 

Marianne Hundebøll har flere gange har hørt argumenter som: ‘kvinder kan ikke finde ud af at regne.’ Hun fortæller, at et byrådsmedlem sagde, at kvinder ikke har plads i økonomiudvalget, fordi de ikke forstår sig på tal. 

Den hårde tone og de sexistiske udtalelser i byrådet påvirker hende:

”Man føler sig devalueret hver gang. Man føler, man som kvinde skal kæmpe for sin ret og vise, at man har ret til at være her. Det har virkelig været en kamp for flere af os. Man bliver virkelig bedømt som kvinde, i en grad som mændene aldrig ville være ude for.” 

Marianne understreger, at det ikke er alle mænd i byrådet, der udtaler sig sexistisk. Men hun ville ønske, at flere mænd reagerede: 

Byrådsmedlem Marianne HundebøllFoto: Niels Åge Skovbo, FOKUS FOTO

”Det ville være dejligt, hvis mændene sagde fra over for tonen i byrådet. At de rejste sig op og sagde: ’her er der noget, vi skal kigge på’. Det her er en fælles opgave, det er ikke en kvinde-opgave.” 

Kønsdiskrimination og magtkampe

Byrådsmedlem Linda Wienand (A) oplever, ligesom Marianne Hundebøll, at det kan være svært at være kvinde i Odder Byråd. Hun fortæller, at det var værst i begyndelsen af hendes tid som byrådsmedlem:

“Et af de mandlige byrådsmedlemmer mente ikke, at jeg var kvalificeret til at sidde på de udvalgsposter, jeg har. At det kunne jeg ikke finde ud af, fordi jeg er kvinde. Det er simpelthen kønsdiskrimination. Jeg fik at vide, at der var for meget østrogen i byrådet.”

“Det er simpelthen kønsdiskrimination. Jeg fik at vide, at der var for meget østrogen i byrådet”

Linda Wienand

Da Linda Wienand trådte ind i byrådet, havde hun svært ved at forstå den magtkamp, hun oplevede, der var til stede mellem nogle af mændene: 

“Jeg troede, at vi alle sammen var lige, og det kom bag på mig, at det var vi ikke.”

Byrådsmedlem Linda Wienand. Copyright: Niels Åge Skovbo FOKUS FOTO

Linda Wienand understreger, at det ikke er alle mænd i byrådet, men en mindre gruppe medlemmer, det drejer sig om.

“Kvinder hører ikke hjemme i politik”

Byrådsmedlem Rie Ramsdal (A) har primært oplevet sexisme på vegne af andre kvindelige byrådsmedlemmer.

”Det kan være kommentarer som, at: ‘kvinder ikke hører hjemme i politik, men burde være hjemme og passe børn i stedet’. Man arbejder hårdere, for folk skal ikke have lov til at få ret i, at kvinder ikke hører hjemme i politik. For det er der helt klart nogen, der synes,” siger hun.

Byrådsmedlem Rie Ramsdal. Copyright: Niels Åge Skovbo FOKUS FOTO

Rie Ramsdal vil gerne signalere til kvinder, der overvejer at gå ind i politik, at det har været svært, men at der arbejdes på at ændre det. Hun er spændt på at se, om der kommer initiativer, der kan ændre kulturen.

”Nu kan jeg høre, at vores borgmester var overrasket over det. Det er faktisk skuffende, synes jeg, for han ved det udmærket godt. Han har jo været til stede på byrådsmøderne, hvor det er sket,” siger hun.

Ditte-Marie Thejsen mener, ligesom Rie Ramsdal, at borgmesteren ikke kan have undgået at opleve den sexistiske tone i byrådet:

”Jeg tænker ikke, at borgmesteren har gjort noget ved det tidligere. Det er først efter, det er begyndt at fylde i medierne generelt. Han har nu taget initiativ til, at vi skal tage det op på et møde i november. Han skal da også have ros for, at han gør noget nu, men han har ikke sagt noget tidligere,” siger hun.

Hun gjorde første gang opmærksom på sexismen for flere år siden

”Det er uhyggeligt, at det ikke er nok, at jeg fortæller, hvad jeg oplever. Men ikke desto mindre er det godt, at der sker noget.”

Ditte-Marie Thejsen føler, at der er lang vej til en kulturændring i byrådet:

”Nogle af de her mænd, kan man ikke lave om på, men hvis man kan få ændret kulturen, håber jeg, at det vil rykke noget.”

‘Kammeratlige samtaler’ om sexisme

Borgmester i Odder Kommune, Uffe Jensen (V), mener, i modsætning til kvinderne, at der generelt er en pæn tone, når de taler til og med hinanden i byrådet. 

Nogle af eksemplerne har jeg hørt om før. Jeg har også haft samtaler med vores kvindelige medlemmer om nogle af deres oplevelser, som jo absolut ikke er i orden.” 

Uffe Jensen mener, at han har reageret på tidligere anklager om sexisme.

”Jeg har haft nogle kammeratlige samtaler med nogle af dem, der har haft en sexistisk tone,” siger han.

Borgmester I odder, Uffe Jensen. Copyright: Niels Åge Skovbo. FOKUS FOTO

Uffe Jensen fortæller, at nogle byrådsmedlemmer ikke kan se, at der skulle være et problem, og at de ikke selv mener, at de går over stregen:

”Jeg byder denne debat velkommen. Den eneste måde, vi kan komme videre på, er ved at få svesken på disken og få snakket om de her eksempler.”

Uffe Jensen mener, at det har størst effekt, hvis kvinderne selv siger fra, når nogen går over deres grænser. Men han anerkender sit medansvar som borgmester: 

”Vi har et møde i november, hvor et af punkterne bliver sexisme. Jeg har efterhånden hørt mange eksempler, som absolut ikke er i orden. Jeg har en forventning om, at medlemmerne vil have en forståelse for, at den her tone ikke er okay i byrådet.”

________________________________________________________________________________________________

Reaktioner fra de mandlige byrådsmedlemmer

Vi har forelagt anklagerne for alle de mandlige byrådsmedlemmer, for at høre om de kan genkende eksemplerne og kulturen. Syv af medlemmerne er vendt tilbage på vores henvendelser, og vi tager udgangspunkt i deres udtalelser.

Byrådsmedlem Martin Mikkelsen (C) vil ikke afvise, at sexisme har fundet sted i byrådet. Han mener, at en åben dialog er vejen frem. Byrådsmedlem Torben Sørensen (V) mener, at man burde have været bedre til at sige fra i nogle tilfælde.

Byrådsmedlem Claes Jensen (A) kan godt genkende, at der er problemer med sexisme i Odder Byråd. Han opfordrer, de medlemmer, der kan genkende sig selv i eksemplerne, til at stå frem og tage ansvar for deres udtalelser.

Flere af de mandlige byrådsmedlemmer tager kraftigt afstand fra kommentarerne. De fremhæver, at der efter deres mening er tale om et mindre antal mænd, der sætter omgangstonen i byrådet.