Odder fuldender nyt menighedsråd trods manglende opbakning

På suppleringsmødet i går den 6. oktober blev yderlige fem medlemmer stemt ind i menighedsrådet i Odder kirke. Det skete efter at de allerede indsatte medlemmer havde rekrutteret i deres lokale netværk, da der i første omgang ikke var kandidater nok. 

Menighedsrådet i Odder er nu fuldtalligt.
Foto: Anna Rie Christensen

Af Jakob Ove Matzen

Medlemmerne af Odder kirkemenighedsråd blev nødt til at række ud blandt deres bekendte fra lokalområdet og holde aktive salgstaler for at blive fuldtallige. 

Fem medlemmer manglede for fuldt menighedsråd

På suppleringsmødet i går valgte de fremmødte 21 valgberettigede de sidste fem kandidater ind i Odders menighedsråd. Rådet er dermed fuldtalligt. 

Til menighedsrådsvalget tre uger tidligere med 47 stemmeberettigede, havde der ikke været nok kandidater. Derfor måtte de siddende medlemmer finde nye veje, for at mobilisere potentielle kandidater. 
Menighedsrådsformand, Nels Hansen Jacobsen, fortæller, at de i rådet rakte ud til deres lokale netværk, for at blive fuldtallige. 

Det er også det, som Landsforeningen af Menighedsråd anbefaler til deres medlemmer:

“Der er ingen tvivl om, at den personlige henvendelse til potentielle kandidater fra menighedsrådene er et af de allerbedste virkemidler, for at få folk til at stille op ved valgforsamlingen,” skriver kommunikationschef Charlotte Tybjerg Sørensen i en mail til vores redaktion. 

Hun skriver samtidig, at menighederne i det hele taget har været gode til at række ud til potentielle kandidater på forhånd. Ifølge hende har den personlige kontakt til disse dog været en udfordring i år, ikke mindst på grund af situationen med Covid19. 

FAKTA: Ny valgreform – her er ændringerne 
*Valgreform har til formål, at fremme den demokratiske legitimitet i folkekirken 
*Medlemmerne til alle menighedsråd i landet skulle vælges tirsdag den 15. september 2020 
*Forud skulle der være blevet afholdt et orienteringsmøde senest d. 21. august 2020 
*Valget skal nu være skriftligt og hemmeligt. Der er nu mulighed for et suppleringsmøde, som skulle afholdes den 6. oktober 2020
Kilde: www.menighedsraad.dk 

Tid er afgørende, men reformen lader til at virke  

Ifølge menighedsrådsformanden i Odder, Nels Hansen Jacobsen, er tid en altafgørende faktor for mange potentielle medlemmer af menighedsrådet. 

“Folk lægger mærke til og kan godt regne ud, at det altså kræver noget tid at sidde i menighedsrådet,” siger han. 

Det er også en mulig grund til, at menigheden inden valget skulle finde ni nye medlemmer, mens det kun er seks medlemmer, som fortsætter.

“Det er ret jo mange, man skal ud at hente. Men det er desværre vores virkelighed,” siger formanden.

På trods af at nogle menighedsråd mangler kandidater, lader det ifølge Landsforeningen af Menighedsråd ikke til, at interessen for menighedsrådene er faldende. 

Det præcise tal for hvor mange menighedsråd manglede kandidater i henholdsvis første og anden omgang, er ikke offentlige endnu. Dog mener man i Landsforeningen af Menighedsråd, at det samlede deltagertal på over 45.000 er flot:

“Ikke mindst set i lyset af, at man skulle bruge en aften på det, og ikke mindst, at det er sket i en tid med corona,” skriver kommunikationschefen. 

Nels Hansen Jacobsen synes dog overordnet, at den nye valgreform fungerer, i hvert fald i Odder.

“Hvor meget det er bedre end det gamle, det ved jeg ikke, men jeg tror da nok, at jeg generelt vil sige, at vi har været tilfredse med den i den her omgang,” siger han.