Odder tiltrækker turister, trods stor nedgang på landsplan

Antallet af hotel- og campingovernatninger på landsplan er faldet med 17 procent i sommermånederne, i forhold til sidste år. Faktisk har der i år været hele 2,8 millioner færre overnatninger. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

Af Mads Ingemann Abbes og August Sawman Nygaard

Selvom der er blevet booket færre overnatninger på landsplan, har man ikke mærket til det i Odder – tværtimod. Her har campingpladserne Saksild Strand Camping og Hou Strand Camping oplevet større tilstrømning. Odder Strand Camping har endda oplevet en stigning på hele 20 procent. Hos Feriepartner Odder-Juelsminde, der udlejer sommerhuse, har man også bemærket en øget interesse for det østjyske sommerland.

”Vi har ligesom mange andre oplevet en stigning i udlejning af sommerhuse under corona, fordi folk er nødt til at holde ferie i Danmark. Vi har i perioder i sommerferien måtte melde udsolgt, og vi kan også allerede nu se, at der er en stor efterspørgsel i efterårsferien.”

En ny slags ferie
Coronaepidemien har påvirket sommerferien for de fleste. Grundet de skærpede rejserestriktioner har mange danskere har måtte sadle om og søge mod naturen og det danske sommerland, og drømmene om varmere himmelstrøg måtte aflyses.

”Det folk har gået efter, har været et sted, hvor de har kunne slappe af og hvor der ikke har været for mange mennesker. Hvor der har været lidt højt til himlen, og der hvor der har været natur og en stor strand. Kystturismen har haft fremgang, fordi danskerne alle sammen vil til Vesterhavet, øerne, Bornholm og generelt vandet,” siger Jane Widtfeld, forsker fra Center for Oplevelses- og Turismeforskning.

Hvert år besøger mange gæster Odder Strand Camping.
Foto: August Sawman Nygaard

Væk fra byerne
En forklaring på de faldende tal på landsplan, kommer af de manglende turister fra udlandet. De turister, der tidligere har søgt mod Danmark, har også været ramt af rejserestriktioner fra deres hjemlande, og sammen med indrejseforbuddet har det betydet færre udenlandske turister og dermed en blødende turistbranche i specielt København.

”Alle andre steder, hvor turisterne kommer, rammer det hårdt. Hvor er de købestærke kinesiske turister som vi plejer at få besøg af, hvor er alle dem, der tager til københavn i tre, fire dage?” siger Jan Ifversen, der er lektor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.