Odder Bibliotek vil ryste posen for klimaet

Biblioteket i Odder har valgt at udskifte gratis plastikposer til fordel for genanvendelige poser. Biblioteket vil sætte fokus på klimaet, men ifølge den miljøpolitiske chef for Plastindustrien burde samtalen have fokus på materialerne fremfor plastikposerne.

Foto: Ida Guldbæk/Ritzau Scanpix

Af Marcus Højgaard

På det kommunale i bibliotek i Odder har man valgt at afskaffe udleveringen af gratis bæreposer, når kommunale borgere låner bøger. Som erstatning har Odder Bibliotek valgt at benytte genanvendelige poser.

Årsagen til skiftet skal findes i, at man ønsker at sætte fokus på klimaproblematikken, men samtidig også komme lovændringen, der ulovlig gøre uddeling af gratis bæreposer fra årsskiftet, i forkøbet.

”Vi vil gerne være på forkant med den nye lov, som træder i kraft ved årsskiftet. Derfor har vi fået genanvendelige poser, der er lavet af andet materiale end plast, for at sætte fokus på miljø- og klimaproblematikken.
Vi kunne helt sikkert godt have været mere klimabevidste, hvis vi havde valgt at få dem produceret i bæredygtigt materiale, men det har vi ikke gjort endnu,” siger Helle Tolstrup, der er souschef på Odder Bibliotek.

Plast eller ej?
Selve diskussionen omkring plastikposer og brugen af dem har flere gange de senere år været oppe at vende på landsplan. En af aktørerne der er positivt stemt overfor ideen om at italesætte problematikken, er Anne Aittomaki, der er strategisk direktør for Plastic Change.

”Det vigtige der sker er, at man arbejder med en adfærdsændring ved at sige, at man ikke vil bruge plastikposer længere. Det gør, at man får sat fokus på problemet ved selve plastikposen, og det er en vigtig samtale at have, og den samtale er Odder Bibliotek med til at påvirke i en positiv retning”, siger hun.

På den anden side er Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien. Hun er positivt stemt overfor at nedsætte brugen af ressourcer, der belaster miljøet.

Omvendt mener hun, at man i langt højere grad burde have fokus på de materialer, der bruges til fremstilling af bæreposer fremfor at have fokusset rettet mod selve plasten.

”Vi synes generelt, at dét at minimere brugen af ressourcer og materialer giver rigtig god mening for miljøet. Det er dog vigtigt, at man overvejer, hvilke materialer, der skal erstatte plastikposerne. Det er ikke nok at sige, at man bare vil erstatte plastikposerne, hvis man erstatter dem med poser, der belaster klimaet endnu mere – eksempelvis som de fleste bomuldsposer gør, når de bliver produceret.”

Flere forskere er uenige om, hvor stor forskellen er mellem brugen af bomuldsposer og plastikposer. Nogle forskere har peget på, at bomuldsposen skal bruges 7100 gange mere for at opveje for brugen af plastikposen, mens andre mener at plast som råmateriale er langt mere skadeligt end bomuld.

Samtalen er vigtig
Ifølge Helle Tolstrup er samtalen vigtig, og den er også en stor del af årsagen til, at man hos biblioteket har valgt at udskifte plastikposerne. På biblioteket oplever man ofte, at folk er nysgerrige på, hvorfor man ikke længere får udleveret de vanlige poser.

Hun erkender dog, at man i fremtiden på biblioteket er nødsaget til at anskaffe sig bæredygtige poser for at kunne gøre endnu mere for miljøet.