Odder Byråd dropper brede besparelser

I Odder Byråd har man valgt at droppe de besparelser, der var planlagt for 2021 og tre år frem. Venstre ville gerne have beholdt dem, men flertallet stemte imod.

af Johanne Thordahl

Da de fremtidige budgetplaner faldt på plads i byrådssalen mandag, var det uden de ‘hverdagseffektiviseringer’, der var blevet indført ved sidste budgetplanlægning.

Hverdagseffektiviseringer er, når kommunen sparer en lille smule hvert år i alle afdelinger ved at kigge på, hvad der kan gøres mere effektivt, fremfor at lave store sparerunder for at få budgettet til at gå op.

Venstres kernesag

Venstre gik ind i budgetforhandlingerne med tiltaget som en kernesag, men måtte opgive sagen for at få lavet et bredt budgetforlig.

”Vi har det fint med ikke at få det igennem, for så har vi et budget, der hænger sammen,” siger Hans Hammann, der er medlem af Økonomi- og Erhvervsudvalget for Venstre.

Ifølge ham er det den mest holdbare måde at lave besparelser på. Planen var at fortsætte effektiviseringen, og fra næste år spare 0,75 procent hvert år de næste tre år. Det mener Hans Hammans, at de fleste afdelinger sagtens kunne finde ud af at spare, hvis bare de har viljen til det.

”Jeg vil hellere have fokus på hverdagsbesparelser, end jeg vil ud i, at Odder Kommune skal lave en kæmpe fyringsrunde,” siger byrådsmedlemmet.  

Effektivisering virker ikke i praksis

Mens Venstre ønskede at beholde den lille men brede besparelse, mødte Socialdemokratiet ind ved forhandlingsbordet med den modsatte idé. 

”Effektiviseringerne har ikke virket,” siger Elvin Hansen, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet. 

Han peger på, at flere dele af socialområdet, har fået dispensation fra at overholde besparelserne på deres område, da det ikke er lige så nemt at finde besparelser der på grund af arbejdet med mennesker. Det drejer sig især om hjælp til specialbørn og igangsætningen af en ny skolestruktur.

Det har været nemmere at finde besparelser på de mere tekniske områder, hvor effektiviseringen faktisk har fungeret ok, hvilket Elvin Hansen også anerkender.

Besparelser er ikke forvaltningens job

Et andet punkt, hvor Elvin Hansen mener, at de små årlige besparelser ikke er optimale, er i forhold til, hvordan besparelserne foregår:

”Det er jo bedst, hvis det var os som politikere, der bestemmer, hvor der skal eller ikke skal spares. Det er jo ikke forvaltningens job.”