Borgerbevægelse præger politikken i Odder kommune

Hvis man spørger Odders Forældrebevægelse for bedre normeringer, er vedtagelsen af budgettet for 2021-24 mere positiv end normalt. Det betyder nemlig, at deres kritik af daginstitutionerne har fået kommunen til at åbne pengekassen op, og skyde penge ud i daginstitutionerne.

Af Emil Toudal Berg Rasmussen

Byrådet stemte i mandags budgettet for de næste tre år igennem, og startede hermed forbedringen af forholdene i kommunens daginstitutioner. Foto: Emil T. B. Rasmussen.

Minimumsnormeringer. Alle har hørt emnet blive debatteret, især under valgkampen tilbage i 2019, hvor emnet blev fundamentet for hede diskussioner i bedste sendetid. Efter minimumsnormeringerne er blevet vedtaget i den seneste finanslov, står det klart, at der på landsplan stemning for at løfte landets daginstitutioner. Det gør sig også gældende i Odder Kommune, hvor et statsligt løft dog er ikke nok for borgerne, der har kæmpet for bedre normeringer lang tid før det blev vedtaget i folketinget.

Økonomisk hjælp
Fra næste år kan daginstitutionerne i Odder se frem til at få flere penge mellem hænderne. Odder Kommune har netop, på baggrund af en henvendelse fra Forældrebevægelsen, afsat et stort millionbeløb, der skal give daginstitutionerne mere overskud og flere ansatte. Det skal gavne børnenes trivsel, og samtidig nedbringe antallet af ufaglærte pædagogmedhjælpere i kommunens institutioner.

”I budgetaftalen er der afsat fire millioner i 2021, to millioner i 2022 og én million i 2023. Det er for at komme så tæt på forvaltningens anbefaling, der påpeger, at vi mangler mange fuldtidsansatte, for at opnå den reelle normering i Odder Kommune,” siger Ditte-Marie Thejsen (Ø), næstformand for Børn,- Unge – og Kulturudvalget.

Udover det kommunale tilskud, får Odders daginstitutioner tilskud fra staten, der udgør 1,8 millioner kroner om året frem til 2025.

Borgerinitiativ startede undersøgelse
I januar 2020 modtog byrådet en borgerhenvendelse fra Forældrebevægelsen i Odder, der rettede stor kritik mod daginstitutionernes kvalitet. Henvendelsen understregede, at byens vuggestuer og børnehaver har brug for et løft.

”Vi vil gerne have, at det er trygt at aflevere vores børn i vuggestue og børnehave. Lige nu er det ikke trygt, fordi der ikke er folk nok på stuerne, eller kun er medhjælpere på arbejde. Vi vil have, at kommunen skal levere en ordentlig kvalitet i dagtilbuddene,” siger Lena Bryder der er medstifter af Forældrebevægelsen i Odder.

Forældrebevægelsens henvendelse lagde til grund for en større undersøgelse af daginstitutionerne i kommunen. Forvaltningen fastslog, at der er brug for yderlige 10 fuldtidsansatte for overhovedet at overholde de nationale normeringer. Den reelle normering, som er Forældrebevægelsens ambition, modregner ledere og ufaglærte når det samlede antal voksne tælles op. Her konkluderer man, at der mangler cirka 30 fuldtidsansatte pædagoger i Odder Kommune.

”Jeg tror på, at vi når målet, hvis der fortsat er velvilje i byrådet, men noget der taler for det, er jo, at vi har nogle aktive mennesker i forældrebevægelsen i Odder, som er gode til at sætte fokus på de politiske prioriteringer i kommunen,” forklarer Ditte-Marie Thejsen.

Medstifter af Forældrebevægelsen, Lena Bryder, er også fortrøstningsfuld, men stopper ikke kampen for bedre vilkår i kommunens daginstitutioner.

”Vi er meget glade for, at vi har skabt et samarbejde, hvor de rent faktisk lytter til os. Kommunen er nødt til at starte et sted, men de kunne godt bruge flere penge, og det kommer vi også til at arbejde for, at de gør i fremtiden,” siger Lena Bryder.